Royal Library and Danish National Archives in Copenhagen


I dag satte jeg mine fødder på Danmarks Kongebibliotek og statsarkiver for at se disse ikoniske, danske institutioner. Det var overraskende let at finde frem til disse unikke arkiver, da de lå lige i hjertet af København.

Da jeg ankom, blev jeg mødt af et imponerende “Hillerød Castle-style” facaden som udsmykkede det flotte bygningens yderside. Efter at have taget det hele i mig, besluttede jeg mig for at kigge nærmere indeni.

Indenfor kneb det ikke med at finde inspiration da det enestående værelser proppede med interessante informationer og begivenheder. De store hylder var proppet med bøger fra de sidste tre århundreder samt andre skatte der fortalte deres egen unikke historie fyldt med smukke billeder, trykt betjeningsvejledninger, enestående skuffesektioner og meget mere.

Da solen gik ned, kiggede jeg igen ud af vinduet og smilede over denne fantastiske oplevelse. Jeg vil meget anbefale alle i København at besøge Daanmarks kongebibliotek og statsarkiver – især hvis du har en interesse i historie og kultur!

Royalkobmandssamlingen og Rigsarkivet er to steder i København, der i mange år har tiltrukket sig turister fra hele verden. Disse smukke begivenheder sætter rammen for et gennemblik af Danmarks berømte kulturelle arv.

Kongelige Bibliotek tilbyder et af de mest omfattende samlinger af historisk litteratur i landet. Her finder du adgang til dagens nyeste udgivelser og de kostbare værker fra middelalderens tekster og luksuriøse bøger om europæisk kunst og litteratur. Dette nationale bibliotek samler også en værdifuld samling af verdenslitteratur, manuskripter, fotografier og musik.

Rigsarkivet er hjemsted for den største samling af arkivalier fra de danske rigers historie. Rejsende kan finde samlinger af lov, breve, retsdokumenter og lister over personer eller ejendomme knyttet til regeringens billigelse. Her har du mulighed for at undersøge den danske monarkis rødder, indtil det 21. århundrede.

Disse to nationale skattekamre er ikke kun en farlig tur rundt i dansk historie, men også et syn på dansk kulturarv, der lever videre i dag. Begge institutioner tilbyder gratis guideture, så turister kan drage fordel af deres ekspertise in situ.

Kongelige Bibliotek og Det Danske Rigsarkiv i København er hjemsted for to af Danmarks vigtigste biblioteker. Det Kongelige Bibliotek, der ligger på Søren Kierkegaards Plads, er Danmarks nationalbibliotek og har en samling af mere end tre millioner værker. Samlingen tæller internationale bøger, unikke afskrifter af salmebøger, tidsskrifter, manuskripter og kunstværker.

Det Danske Rigsarkiv finder du lige overfor på Hafnia Plads. Her kan du finde arkivalier fra middelalderen og frem til nutiden og få et indblik i Danmarks historie gennem personlige breve, regnskaber, arbejdspapirer m.m. Det tegner et billede af Danmarks kulturhistorie.

Ved stormfloden 1872 blev meget af arkivet ødelagt, men heldigvis reddede en ansat somagraver nogle af de vigtigste papirer og gemte dem i et bjerg ved Sankt Hans Torv. I dag fungerer begge biblioteker som offentlige institutioner til forskning, undervisning og læsning. Derudover er der forskellige muligheder for at blive involveret som frivillig eller arrangere et besøg fra din skole- eller studiegruppe.

Så uanset om du er historie-interesseret eller blot gerne vil opleve en smule kulturhistorie, så skal du ikke nøle med at besøge disse to fantastiske arkiver i København!